top of page

Evrenin renkleri, Ganesha ile taahhüde girmek.

Ganesha, yolundaki engelleri kaldırır denir, ama yoluna engelleri koyan da odur, zaaflarını, tamamlaman gereken, ince ayar vermen alanlarını fark edebilmen için.


O nedenle ne istedigine ve nasıl istedigine çok dikkat etmen gerekir.


Ganesha, Hindu mitolojisindeki yüzbinlerce tanrı imgeleminden biridir, kozmik bir enerjidir, güçlüdür ve etkindir. Sen istersen tanrı de, istersen evrensel bilinç, ne istersen o isimle adlandırabilirsin, fark etmez, mutlak olan her anlamda renk cümbüsü gibidir, farklı tonlarda, gölgelerde ve ısıklarda, mat veya parlak tonlarda envai çesit renkler gibi sana görünür.


Ganesha da bu cümbüsteki ana renklerden biridir, mutlak olan degildir, mutlak olanın özelliklerini içinde barındırandır, onun bir yansımasıdır. Onu mantralar ve ritüeller ile canlandırıp uyandırabilir ve davet edebilirsin, ve o sana gelir.


Tüm bu enerjiler farklı tonlardaki renkler gibi mutlak olanın bir katmanını, yönünü, bir özelligini yansıtır. Mevlana’nın dedigi gibi, iyi ve kötü, dogru ve yanlıs, güzel ve çirkin gibi ikiliklerin, etiketlerin ve yargıların ötesine geçerek bu özellikleri, mesajları ve ögretileri degerlendirerek mutlak olan ile kalbinde bulusabilirsin.


Böyle kapsayıcı baktıgında Ganesha’dan engelleri kaldırmasını talep ederken, onunla bir taahhüde girersin. O engeli kaldırmayı taahhüt eder, sen de engel kalkana dek kalmayı...

Onunla bulusmayı seçtigin alan çıplak bir arazi gibidir, gölge yoktur, saklanacak yer yoktur, saklı birsey barınamaz. Günesin altında çıplak arazide engel olarak gördügün konuları açar ve kendine bakarsın. Içinden geçtigin süreci 'engel' olarak tanımlayan zihnine bakarsın, 'engel' yargısının ardındaki zaafa, ihtiyaca, dogmaya, alıskanlıga, bagımlılıga...

Görmeye gözlerini açana dek o günesin gölge affetmez parlaklıgında, saklanacak yer olmadan kalmayı taahhüt etmektir Ganesha'dan yardım istemek. Sen görmek üzere teslim olana kadar da orada kalırsın. Ganesha'nın sana koydugu engel budur, artık bu alanı terk edemezsin. Görene ve içine alıp dönüsmeye,ögrenmeye, bırakmaya veya sadece kabul etmeye varana dek, sen orada kalırken Ganesha da seninle birlikte orada kalır.


Adı ne olursa olsun, tüm bu tanrı ve tanrıça imgelemlerinin temsil ettigi enerjilerin ortak özelligi kapsayıcıkları, ikilik görüsünün üzerinde olmaları ve en önemlisi, her zaman ama her zaman senin yanında yer almalarıdır. Zorluk ve sınavlarda, birseyler ögrenirken, dönüsür ve degisirken seni desteklerler, sana devam etme gücü verirler ve sürecin tamamlandıgında seninle bu dönüsümü kutlarlar.


Om Gam Ganapataye Namah!



29 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ws kurmak
bottom of page