top of page

Sıgınak mı? Kabını genisletmek mi? (*)

Güncelleme tarihi: 2 Eki 2018

Benim hayatımı degistiren cümle ‘Pratiklerinin ve uygulamalarının fırtınanın içinde sana sıgınak olmasını mı istersin, yoksa, kabını genisleterek herseyi içine dahil edebilmeyi mi?’ oldu.

İlk cevabım tabii ki ‘Sıgınak’ idi. İçimdeki korunma ihtiyacı, hayatın kurbanı olayların magduru olmaya duydugum ihtiyaç.

Sıgınak, sadece seninle ilgilidir. İçindeki ‘kurban, magdur’ oldugunu düsünen tarafınla. Pratigin, yoga pratigin olabilecegi gibi, hayatına anlam kattıgını düsündügün, kendini adadıgın, her sey ya da herkes olabilir. Hayat seni zorladıgında kendisine kostugun, sıgındıgın ve tüm kötülüklerin dısarıda kaldıgı o sey, ya da kimse… İçeri kapanmak, ve yasama dair her seyi dısarıda bırakmak ile ilgilidir sıgınak. Konfor alanıdır, orada sen hep iyi, haklı ve kusursuzsundur, seviyor ve seviliyorsundur, zaten elinden geleni yapıyorsundur. Dısarıdaki hayat acımasız, zor ve haksızlıklarla doludur.

Kabını genisletmek ise kendinle yüzlesmeyi gerektirir. Kurban, magdur hikayesini bir kenara bırakarak hayata çıplak gözle bakmak ile ilgilidir. Buna göre hayat,

ne senin içindir,

ne sana ragmendir,

ne de sana karsıdır.

Hayatta rastgele seyler de olur.

Hayat oldugu gibidir, akar. Sen de içinde elinden gelenin en iyisini yaparak var olursun. Bazen isler senin istedigin gibi gitmez, bazen ne kadar çalıssan da ugrastıgını elde edemezsin, baskaları sırada önüne geçer, durup dururken birisi sana omuz atar, trafikte yasananlar konusuna girmiyorum bile :)

Bütün bunlar olur, ve hayat yasanırken, sen bunların içinde kendi özüne ve evrensel dogrulara baglı olarak kaçmadan, gözlerini kapamadan, sırtını dönmeden, yapabileceklerini yaparak, degistirebileceklerini degistirerek ve degistiremeyeceklerin için de mevcut duruma göre içinde olunacak en optimum durumu bularak yasayabiliyor musun, bununla ilgilidir.

Sırada önüne geçen adamla kavga etmek yerine, ona sadece senin önde oldugunu söyleyerek kalabilmek, ve senin önüne geçmesini egona yapılmıs bir hakaret gibi algılamamak ile ilgilidir.

Söylemesi kolaydır ama kendinle çalısmayı, zaaflarını ve ‘kurban’ hikayesine ne kadar baglı oldugunu fark etmeyi gerektirir.

Herkesin bir hikayesi oldugunu, ve aslında kimsenin kimsenin hikayesini bilmedigini hatırladıgında, sefkat ve anlayısın uyanması mümkün olur, bu hatırlatmaları sık sık kendine yapmak kabını genisletmede büyük yardım saglar.

Kendisi ile egitim ve ögrenme ile geçen yıllarda  sevgili hocam Hart Lazer’in  zaman zaman bize hatırlattıgı bir uygulamayı önererek sözlerimi noktalıyorum. ‘Eger hayatınızda yoga asana pratigi yapmadıgım gün kendimi eksik hissediyorum, yoga yapmam lazım, yoga beni daha iyi/güçlü/özgüvenli/vs bir insan yapıyor’ dediginiz bir noktaya geldiyseniz, yoga’nın özünü kaçırmıs olabilirsiniz. Bu durumda Yoga asanaları yapmak için matınıza kosmak yerine, oturun, ve bu yöneliminizin kaynaklarına, ve içinizdeki hangi ihtiyaçtan, kökte nereden beslendigine bir göz atın. Ve bunu hayatınızdaki tüm yönelimleriniz için yapmak üzere yoga pratiginizi genisletin.’


Size hazırladıgım çalısma, bu yönelimleri fark etmenize, ve adım adım kendi öz-gözlem çalısmanızı oturtmanıza yardımcı olacak. 

Uygulamayı merak etmeniz önemli. Kendinizi zorlamadan, kendinizle karsılasmaya dair içten bir merak duydugunuzda, bu uygulamayı deneyebilirsiniz. 



Yoga Asana Pratigi

Her durus için asagıdaki iç degerlendirmeleri yapmayı ihmal etme :

* Durusun bedenindeki genel hissi nasıl? Bedensel duyumlarını fark et.

* Bedenin hangi bölümleri, uzuvları canlı, aktif?

* Hangi bacagı yaparken bedenin daha rahat ve esnek? Fark nereden geliyor?

* Zorlanan tarafta sıkısmayı bedeninde nerede hissediyorsun?

* Durusun sende uyandırdıgı hisleri fark et.

* Durusu yaparken kendini nasıl hissediyorsun? İçinde uyanan duygular neler?

* Açık-esnek taraftaki hislerin ile kapalı-sıkısık tarafın arasındaki hisler arasında fark var mı?

Meditasyon Pratigi

Yoga çalısmasının sonunda, yönlendirmeli bir meditasyon bulacaksınız. Yoga durusları, hem bu meditasyon çalısması için rahat, canlı ve uyanık bir bedenle oturmanızı saglamak üzere seçildi, hem de meditasyonun yönlendirmelerine size hazırlayan bir farkındalık uyandırmak üzere uygulandı. İkisini birlikte uyguladıgınızda, meditasyon çalısmanızı daha derin deneyimleyebileceginizi fark edeceksiniz.


1.Tadasana – Dag Durusu -

a.Köklenme

Ayakta bacaklar kalça genisliginde açık ayakların dıs kenarları birbirine parallel olacak sekilde dik dur.

Bedeninin agırlıgını önce ayak parmaklarına sonra topuklarına geçirerek ortada merkezi bul,

Simdi bedeninin agırlıgını bir ayaktan digerine geçirerek agırlıkları hisset, iki ayaga da esit agırlık verecek sekilde agırlıgı dagıt.

Bacaklarını canlı tutarak tüm omurganla basının tepesine dogru uza.

Omuzların geride, kolların gevsek, boynunun iki yanı uzun, kulakların tam omuzlarının hizasında olsun.

b.Eklemleri Isıtma

El ve Ayak bileklerini teker teker çevirerek ayak bileklerini canlandır.

Omuzları öne-geriye çevirerek omuzlarını canlandır.

Kollarını gökyüzüne kaldırarak bedenini uyandır.

Tek bacagını kaldırarak dizin bükülü sekilde bacagını kalçadan önce dısa sonra içe dogru daire çizerek çevir.


2.Utkatasana – Sandalye Durusu

Ayak ve bacaklar Tadasana pozisyonunda iken dizlerin önde ayak parmaklarının önüne geçmemesine dikkat ederek dizleri bükerek kalçayı geriye –sanki bir sandalyeye oturacakmıs gibi- indir.

a. Ellerini dizlerinin üzerine koyarak burada Kedi-İnek hareketleri yap.

b. Kolları kulakların iki yanından birbirine parallel tutarak yukarı dogru kaldır. Omuzları geriye iterek boynun iki yanının rahat olmasını sagla.


3.Utkata Konasana – Tanrıça Pozu

Bacakları genis açarak ayak parmakları ve diz kapakları aynı yöne bakacak sekilde yerles ve dizlerini bükerek kalçayı geriye –sanki bir sandalyeye oturacakmıs gibi- indir.

a. Elleri arkaya alarak el parmaklarını birbirine kenetle ve kolları arkaya dogru ger.

b. Ellerini üst bacaklarında kalçaya yakın koy ve yere dogru bastırarak omurganı diklestir.


4. Utthita Parsvakonasana – Yan Açı Durusu

Bacakları birbirine parallel genis aç. Sag ayagını 90 derece saga çevirerek sag bacagını bük. Sag üst bacagına sag dirsegini yerlestir. Gövden hala sol ayak parmakların ile aynı yöne bakarken, sol kolunu kaldır, ve sol kulagının üzerinden basının tepe noktası ile aynı yöne uzat.


5. Dandasana-

Yere otur, oturma kemiklerinin tam üzerinde ve hafif önünde oturdugundan emin ol.

Bacaklarını birbirine parallel olarak ileri uzat. Ellerini kalçalarının yanına yere yerlestir.

Omuzlarını geriye alıp, kürek kemiklerini asagı iterek sırtını dik tut. (Gerekirse bunun için altına bir blok, battaniye koyup sırtını dik olacak sekilde duvara yaslayabilirsin)


6.Janu Sirsasana A

Yere otur, oturma kemiklerinin tam üzerinde ve hafif önünde oturdugundan emin ol.

Bacaklarını birbirine parallel olarak ileri uzat. Sag dizini bükerek ayak tabanını sol üst bacagının içine yaslanacak sekilde yana devir.

Dik bir omurga ile ileri uza.

Bacak degistir.


7.Baddha Konasana

Yere veya bir blogun üzerine otur. Teker taker dizleri bükerek kalçanın iki yanına devir ve ayak tabanlarını birlestir.

Dik bir omurga ile uzarken ellerin ilea yak bileklerini tutabilirsin.


8.Sukhasana, Svastikasana, Siddhasana, Padmasana

Pratiginin seviyesi ve bu çalısma sonunda bedenindeki esneklik seviyesini dikkate alarak, kendine uygun bir bagdas pozisyonu seçerek bir meditasyon yastıgı, veya yoga blogu üzerine otur. Omurganın dik, omuzlarının gevsek, boynunun rahat ve basının dik oldugundan emin ol.


(*) Bu yazım Yoga Journal Türkiye Dergisi Mart 2018 sayısında yayınlanmıstır. Buradaki versiyon dergideki yazının gözden geçirilerek biraz değiştirilmiş versiyonudur.

101 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ws kurmak
bottom of page