Hamstring'ler ile ilgili yazı serisinin ikincisinde size Hamstring incinmesinin tanımından ve Yoga'da Hamstring incinmelerinin nasıl olduğundanbahsedeceğim.
Hamstring incinmesi denildiğinde bu bağ dokuda ya da kaslarda olabilir. Öte yandan, en sık görülen hamstring incinmeleri kaslardaki incinmelerdir.
Hamstring incinmeleri basit incinmelerden major yırtılmalara kadar geniş bir yelpazede görülebilir.
İncinmeler 3 seviyeye göre derecelendirilirler :
1. Derece: Basit incinmeler ve kasın zorlanması.
2. Derece: Kasın kısmi yırtılması orta incinmeler.
3. Derece: Kasın tamamen kopması/yırtılması major incinmeler.
Birinci derece incinmeler kişiye çok da fazla acı vermeden tamamen iyileşebilirken, ikinci ve üçüncü derece incinmeler için aynısı söylenemez.
Özellikle üçüncü derece incinmeler uzun, acılı ve tüketen bir iyileşme sürecine ihtiyaç duyarlar.
Hamstring incinmeleri, bir kez gerçekleştiğinde tekrarlama riski yüksek olan incinmelerdir.
O nedenle birinci, ikinci derece incinmeler iyileşme sürecine özen gösterilmediği taktirde üçüncü derece bir hamstring incinmesine kolaylıkla zemin hazırlayacaktır.
Peki Yoga’da Hamstring İncinmeleri nasıl olur?
Gerek yoga çalışmaları olsun, gerekse atletik diğer uygulamalar, fiziksel performansa yönelik tüm aktivitelerde kaynaklar ve istatistikler incinmelerin uygulamanın başlarında gerçekleştiğini göstermektedir.
Bu da, ısınmaya yeterli zaman ayırılmadığını gösteren bir bilgidir.
Hamstring incinmeleri sadece yeterince ısınmadığından olmaz. Bir başka ve çok sık görülen sebep de, acımasına rağmen. Hamstring kaslarının zorlanması, yani, esneklik limitinin aşılmaya zorlanmasıdır.
Yoga’da esnetmek / uzatmak için en çok zaman ve enerji harcadığımız kaslarımızın Hamstring’ler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İster ‘kapalı’, ‘kısa’ hamstringlerimiz olsun, ister ‘açık’ ve‘esnek’, hamstringler, yoga’da en çok üzerinde çalışılan kaslardır.
Aşağıda Yoga uygulamalarında sadece Hamstring’lerin değil, genel olarak incinme ve sakatlanmalara neden olan temel düşünce çarpıtmalarını sıraladım;
· Yoga Bedeni Esnek bedendir.
· Ne kadar çok esneme çalışırsam, o kadar çabuk esnetirim.
· Hızla zor ve karmaşık yoga pozlarını yapabilir hale gelmeliyim.
· ‘Çok kapalıyım’ , ‘Çok esneğim’.
Bu listeye ekleyebileceğim daha çok düşünce çarpıtması var, ama bu yazı için burada kesmek yeterli diye düşünüyorum.
Ama sizi kendinize yukarıdakilere benzer kendi iç konuşmalarınızı gözden geçirmeye davet ediyorum.
Eğer ‘Hanumanasana’yı yapmayı çok istiyorum’ diyorsanız, bu yoga ile ilgili yukarıdaki düşünce çarpıtmalarından dördünü de içinde barındıran bir cümledir J
Yoga, berrak ve 360 derece düşünebilen bir zihne erişmenizin yöntemlerini size sunar. Öncelikli olarak Zihninizi esnetmekle ilgilenir, ve Esnetmek lastik gibi çekmek değildir.
Zihninizi bir pergel gibi düşünün, Yoga’nın amacı bu pergelin iki kolunu birbirinden iyice uzaklaştırmak ve 360 derecede tekrar buluşturmaktır. Böylece düşünce, bakış ve görüş alanınız genişler ve siz durumlara, olaylara çok daha geniş bir açıdan bakabilirsiniz.
Eğer bedeninizi lastik gibi esnetmek ile ilgileniyorsanız, bu arada zihninizin pergelini açmayı atlıyor olabilirsiniz.
Yoga’nın, zihin pergelinizi rahat açabilmenizi destekleyecek güçlü ve sağlam bir bedene sahip olmak için size mata davet ettiğini hatırlayın J
Buraya kadar anlattıklarım ilginizi çektiyse, bir sonraki yazıda Yoga’da İncinmeleri nasıl önleriz sorusunun cevabına odaklanacağım.
Hep birlikte ileriye, Sevgiyle
Comments